NUPUN PULLAHIIRI alias PULLA

Suomenhevostamma, s. 15.09.2015

Rautias, 155cm

Yleispainotus ko: vaB re: 100cm

VH17-018-1082

 

Pullan kasvattaja on Sippe, Nuppulanharjun Tila

Pullan omistaja on Hippaleikki, Eenu vrl-13600

 

Ei vielä palkintojaKun kaksi peruskilttiä ja luotettavaa suomenhevosta laitetaan yhteen niin varsasta on oletettavissa varsin terve-järkinen kaveri. Ja näinhän siinä kaikkien ennustusten mukaan kävikin kun vuoden 2015 syyskuussa maailmaan putkahti kaunis punarautias suomenhevostamma joka ihastutti niin silloin kuin nyttekin hyväsydämisellä luonteellaan. Nupun Pullahiireksi nimetty suomenheppa oli jo varsana mitä mukavin kaveri joka ei kirjaimellisesti tehnyt sille kuuluisalle kärpäsellekään mitään pahaa. Lempinimekseen tamma sai nimen Pulla ja se sopiikin neitoselle kuin turpa pään jatkeeksi. Pulla on luonteeltaan, kuten aikaisemmin ilmi taisi jo käydäkin, kiltti ja ystävällinen kaikille maailman muille otuksille, mutta se on myös reipas, aina hyvällä tuulella ja valmis tekemään hommia. Pientä uteliaan ja person vikaa Pullasta myöskin löytyy, mutta se nyt on ihan ymmärrettävää ottaen huomioon, että tamma on ristitty Pullahiireksi. Pulla toimii erinomaisesti myös nuoremman väen kanssa, mutta se jaksaa myös ihastuttaa vähän vanhempaakin ikäluokkaa jotka alkavat aina Pullan nähdessään muistelemaan lapsuuden nuoruusmuistojaan silloin kun nuo urheat suomenhevoset palvelivat uskollisesti isänmaata. Pullan kanssa kierretäänkin kisojen ja valmennuksien ohella rennossa harrastusmielessä piristämässä ihmisten arkea muun muassa hyväntekeväisyystapahtumissa, vanhainkodeissa, lastentapahtumissa ja on tamma myös puettu Joulupukin poroksi ja lähdetty viihdyttämään paikallisen sairaalan lastenosaston väkeä sairaalan pihamaalle. Tamma onkin siis mitä kultaisin kaveri, joka osaa käyttäytyä fiksusti ja hellävaraisesti silloin kun tarvitaan. Toki meidän omistajien ja tallin työntekijöiden kanssa Pulla saattaa hieman näyttää pientä pilkettä silmäkulmassaan ja esitellä jekkujaan, mutta se lähinnä tuo vain ihanaa piristystä tallin arkeen!

Monet ajattelevat, että tuo Pullahiiri on semmoinen lässykkä lapanen, ettei siitä kunnon ratsua saa tekemälläkään. Heille olemme kuitenkin Pullan kanssa näyttäneet, että te muuten olette ja pahasti väärässä. Silloin kun tamma on talutusratsastushommia hoitamassa tai selkään kiipeää muuten vain aloittelija niin Pulla toki käyttäytyy lapasen lailla, mutta kun selkään laitetaan asiansa tunteva ratsastaja ja aletaan tosihommiin niin tammasta paljastuu pätevä kilpahevonen. Ratsuna Pulla on reipas ja sillä on huikea työmoraali ja keskittyminen, eikä tamman potentiaalissakaan ole mitään moitittavaa. Kouluradoilla Pulla on omiaan ja se kuuntelee ratsastajaansa mukavasti, on taipuisa ja omaa hienot liikkeet sekä se on tarkka työntekijä. Tamma ei myöskään ole moksiskaan mistään kisapaikkojen hälinästä tai kilpatilanteista ja sen raudanlujat hermot eivät tunnu pettävän koskaan. Siksi tamma pystyykin tekemään aina tasaisen varmoja suorituksia ja kun kumpikin osapuoli laittaa parastaan on lopputulos hienoa katseltavaa. Esteillä Pulla ei ole sitä päättömintä ja vauhdikkainta porukkaa, mutta se korjaa senkin notkeudellaan, järkevyydellään, kylmillä hermoillaan ja tarkkuudellaan. Tamma hyvin harvoin kolistelee puomeja alas ja niinä harvoina kertoina kun sellaista tapahtuu niin Pulla ei hermostu alas tulleista puomeista vaan pystyy rennosti suorittamaan radan loppuun ilman muita virheitä. Pullalla on hieno hyppytyyli ja ratsastajan tehtäväksi jääkin yleensä vain huolehtia siitä, että esteet mennään jokseenkin oikeassa järjestyksessä. Maastoesteitä Pullan kanssa ollaan muutaman kerran kokeiltu, mutta siellä siltä kaivattaisiin ehkä hieman enemmän sellaista rämäpäisyyttä ja vauhdin hurmaa jotta menestyttäisiin paremmin. Rennoilla sunnuntaimaastoretkillä Pulla on kuitenkin elementissään ja se kirjaimellisesti rakastaa rentoja käyntimaastoja mukavissa maisemissa. Se on varmajalkainen maastoratsu eikä se jätä tienpäälle vaikka niitä kuuluisia vihreitä miehiä hyppisikin pusikoista turvan eteen.

Hoidettavana Pulla on mukavan rento tapaus, jonka voi hoitaa irrallaan vapaasti lähes missä vaan. Se nauttii täysin siemauksin saamastaan huomiosta ja tamman mielestä hoitotuokiot voisivatkin kestää vaikka koko päivän. Pullaa voi hoitaa oikeastaan kaikki aina lapsesta vaariin, eikä tamma ole moksiskaan jos harjan kiinnipitäjä vaihtuisikin useampaan otteeseen. Pulla nauttii erityisesti pitkistä ja rauhallisista harjanvedoista, mutta ei se protestoi vaikka sellaisia nyt ei tulisikaan. Kaviot Pulla antaa putsata oppikirjamaisesti nostaen jalkaansa ylös silloin kun sitä pyydetään, eikä sen asian kanssa oikeastaan koskaan tule mitään erimielisyyksiä tamman suhteen. Varusteiden laitossa Pulla jo innoissaan odottelee kun pääsee töitä tekemään, mutta se silti malttaa seisoskella paikoillaan sen aikaa kun varusteita päälle laitetaan. Kuolaimet tammalle saa helposti suuhun, eikä se myöskään ala pullistelemaan satulavyötä kiristettäessä. Taluttaa Pullaa saa rennosti ja huoletta, sillä se tallustelee kiltisti vieressä. Vaikka Pulla pärjääkin erinomaisesti uusissa paikoissa eivätkä vilkkaimmatkaan kisapäivät saa sitä hermoilemaan niin eläinlääkärillä tamma on kova jännittäjä. Ihmisen rohkaisulla ja tuella siitäkin kuitenkin selvitään ja kun nameja saa aina toimenpiteiden jälkeen palkaksi niin vähenee se jännityskin aina käynnin loppua kohti. Kengittäjällä Pulla ei ole moksiskaan vaan seisoo kiltisti paikoillaan ja antaa kengittäjän hoitaa työnsä.

 


Sukutaulu

i. Huithapeli
tprt, 157
ii. Himpskatti iii. Hömötiainen
iie. Kisukatti
ie. Pietaryrttihillo iei. Peijooni
iee. Himalainen
e. Punavälke
prt, 152cm
ei. Välkähdys eii. tuntematon
eie. tuntematon
ee. Punanuttu eei. tuntematon
eee. tuntematon

ISÄN SUKUSELVITYS

Hipan isä Himpskatti on komea rautias ori, joka toimii tällä hetkellä nuoren mutta potentiaalisen ratsastajatytön ratsuna kisaten aluetasolla esteitä ja koulua. Himpskatti on kuitenkin ollut jonkin aikaa myös suomenhevoskasvattajan omistuksessa jolloin se oli aktiivisesti tarjolla jalostukseen. Luonteeltaan Hipsuksi kutsuttu ori on kunnon macho, mutta kuitenkin ihmisille kiltti kuin mikä. Ratsuna se on voimakas ja vauhdikas, mutta kuuntelee kuitenkin ratsastajaansa eikä sooloile omiaan. Säkäkorkeutta orilta löytyy 160cm ja sillä on isokokoinen läsi ja herasilmät. Jälkeläisiä orilla on tällä hetkellä 12, mutta se tulee varmaan vielä saamaan muutaman jälkeläisen elämänsä aikana. Jälkeläisilleen ori on periyttänyt monipuolisuutta, komeaa rakennetta ja orin isot merkit ovat myös periytyneet suurimmalle osalle jälkeläisistä.

 

Hipan isänisä oli jo edesmennyt Hömötiainen. Tuo hieno 163cm korkea ori tuli melko hyvin menestyneestä suvusta josta löytyy monipuolisesti niin yleis-, työ- kuin ajopainotteisiakin yksilöitä. Monen erilaista tyyppiä edustavan sukunsa puolesta Hömötiainen olikin oikea monitoimihevosten kuningas, sillä se haali palkintoja sylikaupalla niin korkean tason koulusta, esteistä ja kenttäratsastuksesta, sekä valjakkoajosta ja näyttelyistä. Kilttinä luottoponina Hömötiainen toimi myös lasten kärryhevosena ja opetti se myös omistajansa veljen tytön ratsastuksen pariinkin. Hömötiainen hyväksyttiin kantakirjaan ykköspalkinnolla ja se kiersi myös varsana erilaisia arviointeja hyvin tuloksin. Jälkeläisiä Hömötiainen eli kotioloissa Hemuliksi kutsuttu vaaleanrautias ori sai yhteensä 10 ja ne kaikki ovat osoittautuneet monipuolisiksi, terveiksi ja hyväluontoisiksi suomenhevosiksi.

 

Hipan isänemä on sympaattinen kulomusta Kisukatti, joka asustelee tällä hetkellä Ruotsissa kisahevosena. Tamma kuitenkin syntyi Suomessa pienessä ratsastuskoulussa, mutta paikan omistaja totesi kyvykkään hevosen potentiaalin menevän hukkaan lasten kanssa eikä se luonteeltaan ollut hirveän sovelias lasten pariin. Katti on hoidettaessa ja talutettaessa suoraan sanottuna keskittymiskyvytön kakara, jonka kanssa saisi olla silmät selässäkin ja mielellään useammat sellaiset. Niimpä Katti myytiin Ruotsiin jossa se kisaa tällä hetkellä kenttäratsastuksen parissa varsin hyvällä menestyksellä. Ratsuna 154cm korkea tamma on hyvin päättäväinen ja energinen, mutta kuitenkin hallittavissa oleva. Varsoja Katille on syntynyt vasta yksi, mutta suunnitteilla on toinen varsa kunhan tamma jää eläkkeelle kisojen parista. Ainokaiselleen Katti on antanut palan vauhdikkuuttaan ja potentiaalia kisakentille.

 

Hipan emä, kaunis tummanpunaruunikko Pietaryrttihillo on pieni ja pyöreä suomenhevostamma joka hurmaa ihmisen jos toisenkin suloisella olemuksellaan ja kiltillä luonteellaan. Pienestä koostaan huolimatta 152cm korkea suokkitamma on kuitenkin varsin kyvykäs ratsu jolta ponnistusvoimaa löytyy sen verran, että isompiakin hirvittää. Ruttu - lempinimeä kantava neitonen asustelee tällä hetkellä eläkekodissaan pienen maalaistalon pihalla ruohoa mutustaen ja aurinkoa ottaen, mutta vielä muutama vuosi sitten se kierteli kisakenttiä ponikokoisen nuoren naisen kanssa, lähinnä esteitä niin maastossa kuin radallakin. Koulukiemurtelut eivät ikinä ole kuuluneet hieman sipsuttamisen vikaa omaavan tamman bravuureihin, mutta kyllä se on sinnikkäästi koulutettu vahvalle helppo B tasolle, melkein helppoon A:han asti. Jälkeläisiä Ruttu on pyöräyttänyt maailmaan neljä joista kaikista on kasvanut mukavia kisakavereita kera suloisen olemuksen.

 

Hipan emänisä on ruunikko Peijooni - niminen suomenhevosori, joka on niittänyt menestystä runsaasti erityisesti näyttelykehissä. Rakenteeltaan ja luonteeltaan erinomainen ori syntyi yksityishenkilölle jouluaattona, mutta varsin nuorella iällä se myytiin paikalliselle suomenhevoskasvattajalle. 158cm korkea ori on kilpaillut pääasiassa vain valjakkoa, mutta on se muutaman kerran kokeillut siipiään myös ratsun hommissa kouluratsastuksen parissa. Peijooni on kantakirjattu ykköspalkinnolla ja jälkeläisiä tuolle luonteeltaan hieman hiljaiselle sivustaseuraajalle on syntynyt mukavat 13-kappaletta. Suurin osa orin jälkeläisistä on perinyt sen taidot valjakkoajon puolella, sekä tietenkin rodunomaisesti täydellisyyttä hipovan rakenteensa, mutta joukkoon on mahtunut myös muutama musta lammas joiden kanssa voisi sanoa, että omena on kyllä pudonnut kauas puusta.

 

Hilpan emänemä oli kaunis punarautias Himalainen, joka loisti huippuvuosinaan niin este- kuin kouluratsastuksenkin kisoissa. Tamma kisasi kansallisella tasolla keräten ison kasan ruusukkeita ja pokaaleja, mutta lopetti kuitenkin varsin nuorella iällä jalkavaivojen takia. Suloinen tamma jouduttiinkin lopettamaan aivan liian aikaisin kun jalkavaivoihin eivät enää lääkket, hieronnat tai hoidot auttaneet ja sen käveleminen muuttui päivä päivältä tuskaisemmaksi. Säkäkorkeutta Himalaiselta löytyi 155cm ja luonteeltaan tamma oli hyvin pirteä ja ehkä hieman ilkikurinenkin, mutta pahaa se ei tarkoittanut kenellekkään. Tamma jätti jälkeensä kolme upeaa varsaa jotka ovat kaikki kasvaneet hienoiksi hevoskansalaisiksi ja vieläpä varsin päteviksi sellaisiksi. 

 


Jälkeläiset

Pulla ei toistaiseksi ole tarjolla jalostukseen / liisaukseen

 

o/t. Varsan nimi (s. 00.00.0000) e. Isän nimi, om. Omistaja

o/t. Varsan nimi (s. 00.00.0000) e. Isän nimi, om. Omistaja

o/t. Varsan nimi (s. 00.00.0000) e. Isän nimi, om. Omistaja


Kisakalenteri

KOULURATSASTUS

40-sijoitusta, 10-voittoa, 0-cupsijoitusta 

22.05.2017 KRJ KK Stewart, vaB, 8/75

25.05.2017 KRJ KK Stewart, vaB, 3/75

29.05.2017 KRJ KK Stewart, vaB, 3/75

01.06.2017 KRJ Mörkövaara, vaB, 3/30

05.06.2017 KRJ Mörkövaara, vaB, 1/30

08.06.2017 KRJ Mörkövaara, vaB, 2/30

11.06.2017 KRJ Mörkövaara, vaB, 1/30

17.06.2017 KRJ Mörkövaara, vaB, 1/30

18.06.2017 KRJ Mörkövaara, vaB, 4/30

21.06.2017 KRJ Mörkövaara, vaB, 4/30

21.06.2017 KRJ Mörkövaara, vaB, 2/30

25.06.2017 KRJ Mörkövaara, vaB, 5/30

26.06.2017 KRJ Mörkövaara, vaB, 5/30

27.06.2017 KRJ Mörkövaara, vaB, 1/30

28.06.2017 KRJ Mörkövaara, vaB, 4/30

25.05.2017 KRJ, KK Corsett, vaB 4/20
18.07.2017 KRJ Mörkövaara, vaB, 1/30
19.07.2017 KRJ Mörkövaara, vaB, 4/30
20.07.2017 KRJ Mörkövaara, vaB, 1/30
01.07.2017 KRJ Bellgrove, heA, 5/30
03.07.2017 KRJ Bellgrove, heA, 1/30
04.07.2017 KRJ Bellgrove, heA, 4/30
04.07.2017 KRJ Bellgrove, heA, 3/30
07.07.2017 KRJ Bellgrove, heA, 4/30
08.07.2017 KRJ Bellgrove, heA, 2/30

21.07.2017 KRJ Mörkövaara, heA, 2/30

23.07.2017 KRJ Mörkövaara, heA, 4/30

23.07.2017 KRJ Haavelaakso, heA, 4/30

28.07.2017 KRJ Haavelaakso, heA, 3/30

06.08.2017 KRJ Kärmeniemi, heA, 4/50

01.08.2017 KRJ Escorant Trakehners, heA, 4/30

02.08.2017 KRJ Escorant Trakehners, heA, 5/30

04.08.2017 KRJ Escorant Trakehners, heA, 3/30

07.08.2017 KRJ Escorant Trakehners, heA, 4/30

07.08.2017 KRJ Escorant Trakehners, heA, 1/30

08.08.2017 KRJ Escorant Trakehners, heA, 5/30

10.08.2017 KRJ Escorant Trakehners, heA, 1/30

12.08.2017 KRJ Escorant Trakehners, heA, 1/30

15.08.2017 KRJ Escorant Trakehners, heA, 3/30

18.08.2017 KRJ Escorant Trakehners, heA, 5/30

ESTERATSASTUS

27-sijoitusta, 2-voittoa, 0-cupsijoitusta

07.06.2017 ERJ Daelwyn, 100cm, 3/40

08.06.2017 ERJ Daelwyn, 100cm, 1/40

03.06.2017 ERJ Mörkövaara, 100cm, 5/30

05.06.2017 ERJ Mörkövaara, 100cm, 3/30

06.06.2017 ERJ Mörkövaara, 100cm, 5/30

11.06.2017 ERJ Mörkövaara, 100cm, 4/30

13.06.2017 ERJ Mörkövaara, 100cm, 1/30

22.06.2017 ERJ Mörkövaara, 100cm, 3/30

28.06.2017 ERJ Mörkövaara, 100cm, 4/30

11.07.2017 ERJ Cadogan, 100cm, 3/30

12.07.2017 ERJ Cadogan, 100cm, 5/30

18.07.2017 ERJ Cadogan, 100cm, 5/30

19.07.2017 ERJ Cadogan, 100cm, 5/30

21.07.2017 ERJ Cadogan, 100cm, 1/30

24.07.2017 ERJ Cadogan, 100cm, 1/30

25.07.2017 ERJ Cadogan, 100cm, 4/30

02.08.2017 ERJ Mörkövaara, 100cm, 1/30

04.08.2017 ERJ Mörkövaara, 100cm, 1/30

05.08.2017 ERJ Mörkövaara, 100cm, 5/30

07.08.2017 ERJ Mörkövaara, 100cm, 4/30

01.12.2017 ERJ Kaihovaara, 100cm, 2/30

06.12.2017 ERJ Kaihovaara, 100cm, 5/30

06.12.2017 ERJ Kaihovaara, 100cm, 3/30

09.12.2017 ERJ Kaihovaara, 100cm, 5/30

12.12.2017 ERJ Kaihovaara, 100cm, 3/30

13.12.2017 ERJ Kaihovaara, 100cm, 1/30

13.12.2017 ERJ Kaihovaara, 100cm, 4/30

20.12.2017 ERJ Kaihovaara, 100cm, 2/30Päiväkirjamerkinnät  ja valmennukset

PÄIVÄKIRJAMERKINTÄ / VALMENNUS
00.00.0000, 100-sanaa - kirjoittajan nimi

 

Tekstiä tähän, tekstiä tähän, tekstiä tähän.


Tekstit © Eenu, ellei toisin mainita

Kuvat © VRL-11523